ריתוח TIGלצד שיטות חיבור כמו הדבקה או חיבור פשוט בברגים, ריתוך הוא שיטה חשובה ביותר הנמצאת בשימוש נרחב זה שנים רבות. ריתוך בשיטת TIG הוא בולט במיוחד, וכאן תוכלו להכיר את כל המידע החשוב בנושא.

מה זה ריתוך TIG?

ריתוך מסוג Tungsten Inert Gas ידוע בקיצור TIG ולפעמים גם בכינוי “ריתוך ארגון”. בארצות הברית מקובל עבורו גם המונח Gas tungsten arc welding (או GTAW). בשיטה משתמשים באלקטרודה עשויה מהחומר טונגסטן ובגז ארגון המוזרם לאזור הריתוך בכמות הניתנת לוויסות, כדי להגן על החומר מהתחמצנות וגם כדי ליצור קשת חשמלית – זרם של חשמל שנע בצורת קשת דרך פלזמה הנוצרת בשטח.

ההיסטוריה של פיתוח השיטה

ריתוך TIG התפתח לצד שיטות בולטות אחרות, כגון השיטה הפשוטה והזולה של Stick Welding ו-Metal Insert Gas (או MIG), המבוססת על קשת חשמלית ואלקטרודת מתכת. לאורך ההיסטוריה גבר השימוש במתכות ברחבי העולם, ומגוון המוצרים העשויים ממתכת התרחב כמו מכוניות או אופניים, וגם עולם התעופה שהציג מוצרים חדשים מבוססי מתכת. התעשייה הימית, התעשייה הצבאית ורבות נוספות דרשו שימוש נרחב בחיבורי מתכות חזקים, ובמקביל התרחב השימוש במתכות מיוחדות כמו אלומיניום. המתכות האלה דרשו שיטות עיבוד יעילות, והריתוך הסטנדרטי לא עבד עם כולן בקלות או ביעילות הנדרשת, ולכן הצורך בשיטות ריתוך חדשות ובשיפור של השיטות הקיימות עלה. התחממות הציוד המשומש בריתוך הייתה גורם מפריע וגם מזהם. היא קיבלה מענה דרך ניסיונות עם חומרים שונים, קירור במים ואפילו ניסיונות עם המערכת החשמלית (זרם חילופין במקום זרם ישר). בשנות ה-40 של המאה ה-20, יצרנית המטוסים האמריקאית נורת’רופ הייתה זקוקה לשיטות הלחמה חדשות עבור מטוס מיוחד שהיא פיתחה. בנסיבות אלו פותחה שיטת heliarc welding, שהייתה מעין גרסה ראשונית של TIG, מבוססת גז הליום ולא ארגון.

היתרונות והחסרונות של ריתוך TIG

ריתוך TIG צבר פופולריות בזכות יתרונותיו הרבים:

  • חוזק רב – התוצר המתקבל מהריתוך הוא חזק מאוד
  • דיוק – זוהי שיטת ריתוך מדויקת מאוד
  • גימור טוב ואחיד – הגימור שנוצר בריתוך לא דורש ניקוי או השחזה
  • סביבת עבודה ידידותית – זהו סוג ריתוך בלי עשן, אשר גם שומר על סביבת העבודה נקייה יחסית
  • התאמה למבחר חומרים – ריתוך TIG מתאים למגוון רחב במיוחד של סוגי מתכות וסגסוגות
  • עבודה ידנית או אוטומטית – מלבד הפעלה בידי עובד, שיטת ריתוך זו יכולה להיות מיושמת גם באמצעות מכונה, במסגרת מכונות הרכבה או רובוטים בתעשייה

מצד שני, יש לשיטה זו גם כמה חסרונות. היא די מאתגרת ללימוד ולביצוע, והציוד עשוי להיות יקר יותר ביחס לשיטות ריתוך אחרות. כמו כן, העבודה עם TIG איטית למדי.

ציוד נדרש לריתוך TIG

TIG היא שיטת ריתוך מורכבת יחסית. למרות זאת, הריתוך בשיטה זו דורש אוסף רכיבים קטן יחסית:

  1. מכונת ריתוך TIG – מכונת ריתוך (רתכת) ייעודית לשיטה זו, המאפשרת שליטה על אספקת הגז ועל פרמטרים חשובים נוספים לתהליך
  2. אלקטרודת טונגסטן – חומר המאפשר לאלקטרודה לעמוד בחום הרב שנוצר בהלחמה
  3. מוט מילוי וציוד נלווה – ריתוך TIG עושה שימוש בחומר מילוי נפרד, אשר מוזן מהצד, בשונה משימוש באלקטרודה עצמה כחומר המילוי

חומרים מתאימים לריתוך TIG

את החומרים שאפשר לרתך בשיטה הזו אפשר לחלק לכמה קבוצות:

  1. מתכות אל-חלד – טיפול בריתוך מתכות כגון נירוסטה
  2. אלומיניום ריתוך אלומיניום הוא שימוש חשוב במיוחד ב-TIG, כיוון שאלומיניום נפוץ מאוד היום לשימושים רבים
  3. מתכות מיוחדות ונדירות – שיטת TIG מסוגלת לטפל בריתוך של כל סוגי המתכות, כולל מיוחדות ונדירות. יוצא הדופן לכך הוא אבץ

לסיכום

אם מחפשים פתרון ריתוך איכותי, עמיד וחזק, חשוב להביא את שיטת TIG בחשבון. השיטה אומנם איטית יחסית אבל מבטיחה תוצאות מעולות לטווח הארוך וסביבת עבודה נקייה יחסית.

צרו קשר

למידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

    מאמרים נוספים

    נגישות