חברות רובוטיקה בישראל

הנושאים של רובוטיקה ואוטומציה עברו שלבים רבים של התפתחות, כולל ההיבט החשוב של הטמעת רובוטיקה בקווי יצור. בעשורים האחרונים רואים גם התקדמות של רובוטיקה בישראל, כחלק מההתפתחות בנושא זה בעולם ובמסגרת מגמות עולמיות כגון תעשייה 4.0. מה היחס לענף זה בארץ ובעולם? אילו קשיים עולים בארץ בענף זה ואיך מתמודדים עימן? במאמר זה ניתן את כל המידע החשוב.

 

ענף הרובוטיקה בעולם

מיכון, אוטומציה ורובוטיקה שינו באופן ניכר את עולם הייצור ואת שוק העבודה בעשורים האחרונים. רובוטים הם כמובן בחזית המגמות האלה והם סוג מכונות מתוחכם מאוד. תחכום זה, אגב, הוא גם יתרון גדול שלהם וגם נקודה טכנית מאתגרת (שעל כך תקראו מייד). ענף הרובוטיקה בעולם נמצא היום במצב מצוין – מתקדם ועדיין רב פוטנציאל לשיפורים נוספים. רואים במסגרתו בין השאר הוזלות מתמשכות של חיישנים והיבטים נוספים של התחום ושל הרובוטים עצמם. במקביל, יש התקדמות בטכנולוגיות הבסיס, ברמת החומרה וגם התוכנה. למשל בנושא האלגוריתמים והאינטליגנציה המלאכותית. תודות לכך רואים התרחבות של ענף הרובוטיקה בכלל, כאשר האימוץ המתרחב גם מוביל לתמורות רבות בשוק העבודה.

סקירה היסטורית של התפתחות הרובוטיקה בישראל

הרובוטיקה מצאה בישראל את כל התנאים הדרושים כדי להתקדם במהירות. מצד אחד, כבר בהתחלה הייתה השקעה רבה במגוון טכנולוגיות בסיס כמו אלקטרואופטיקה, חיישנים או תקשורת, ומצד שני ידעו גם ברמה הלאומית שיש חשיבות רבה להשקעה בחדשנות ובהייטק. התנאים האלו עזרו לרובוטיקה בישראל להתקדם באופן מרשים ודי מהר. אחד התחומים שאפשר להביא כדוגמה לכך הוא תחום החקלאות – מדינת ישראל השקיעה המון בחקלאות מתוך צורך לאומי דחוף, וטכנולוגיה וחדשנות היו חלק מכך. מהמצאה צנועה כמו הטפטפות ועד לאוטומציה ואפילו רובוטיקה משוכללת לייעול תהליכי קטיף, למיון תוצרת חקלאית ולאריזתה וכדומה.

עוד סיוע לענף הרובוטיקה המקומי הגיע באופן מתמשך מהצבא, עם פיתוחים של פתרונות רובוטיים כמו כלי טיס לא מאוישים. אנשי מקצוע מיומנים עם ידע וניסיון רבים ברובוטיקה סיימו בעבר ומסיימים גם היום שירות צבאי ולפעמים גם שירות קבע ממושך, ומעשירים את עולם הרובוטיקה האזרחי.

מצד שני, יש אתגרים רבים לקידום רובוטיקה בישראל ובכלל, ויש מי שיגידו שקצב ההתפתחות לא משביע רצון. ישראל איננה מדינה עשירה במיוחד, ופיתוח רובוטיקה וטכנולוגיות פורצות דרך דורש השקעה כספית רבה ומתמשכת.

 

כיצד פוגש אותנו ענף הרובוטיקה בישראל?

  • בתחום הביטחוני – היכולת להפעיל רובוטים למשימות שמסכנות בני אדם חשובה מאוד בתחום הביטחוני. זו היא רק דוגמה אחת, וכמובן בישראל שילוב הטכנולוגיה בביטחון הוא צורך חיוני. הדבר מתבטא באופנים רבים, כגון מלט”ים.
  • בתחום הבריאות – רובוטים מצטיינים בדיוק רב והיבט זה מיושם ברפואה לניתוחים בעזרת רובוטים. במקביל, מדינת ישראל מצטיינת ברפואה מתקדמת ושני אלה עשויים להשתלב היטב. רואים זאת למשל במוצרי חברת ReWalk, שהם מעין שלד חיצוני רובוטי לאנשים שנפגעו בעמוד השדרה.
  • בייצור התעשייתי – ייצור תעשייתי הוא תחום קלאסי לשימוש ברובוטיקה. התעשייה בישראל מגוונת וגם מצטיינת בשילוב נרחב של טכנולוגיה וחדשנות, וגם כאן רואים ביטוי לרובוטיקה.
  • בתחום החקלאי – ישראל בולטת למדי מבחינת חדשנות וטכנולוגיה בתחום החקלאות, עם המצאות כגון השקיה באמצעות טפטפות. רובוטיקה נדרשת בתחום זה למשימות כגון השקיה וקטיף.

 

מהי החשיבות של ענף הרובוטיקה בישראל?

אומרים שההייטק הוא קטר הצמיחה של המשק, ולא בכדי. ואם זה נכון באופן כללי לגבי ההייטק, אז בפרט לגבי תחום הרובוטיקה. ההשקעה בקידום רובוטיקה בישראל תורמת להעלאת הפרודוקטיביות במשק, לשיפור איכות הייצור הישראלי ולרמת המוצרים שאפשר לייצר. הבנת החשיבות של הענף וההשקעה בו מתבטאות היום בין השאר במסגרת אוניברסיטאות, חברות הזנק וגם כהשקעה ברמה הלאומית, למשל במסגרת גופים כגון רשות החדשנות והחממות הטכנולוגיות השונות.

 

השפעת הרובוטיקה על שוק העבודה בישראל

  1. יצירת מקצועות חדשים – בעולם הרובוטיקה יש צורך גדול במגוון רחב של מיומנויות מקצועיות. ככל שהעולם הזה מתפתח נוצרים מקצועות חדשים, ומקצועות קיימים משתנים. הרקע לכך הוא השפעת הטכנולוגיה על שוק העבודה בכלל – דבר שרואים בהיסטוריה המודרנית באופן מתמשך. השפעה זו משנה בהתמדה את המקצועות המבוקשים, את רמות הביקוש במקצועות שונים, את אופי המקצועות עצמם ועוד. כמו כן, הטכנולוגיה משלבת פעמים רבות כמה היבטים שונים כגון אלקטרוניקה, פנאומטיקה, כימיה, הנדסת מוצר ועוד, וזה נכון גם בתחום הרובוטיקה בישראל, כי רובוטים הם מעצם טבעם מכונות המבוססות על שילוב תחומים שצריך בשבילם את המומחים המקצועיים ביותר
  2. השפעה על תעשיות שונות – יש לא מעט תעשיות שעברו עם השנים שינויים רבים בהשפעת הרובוטיקה. תעשיות אלו התבססו בעיקר על כוח אדם ועל טכנולוגיה פשוטה מהעבר. הרובוטיקה שינתה זאת בהדרגה, גם אם לא באופן מלא, והיום יש שילובים שונים של פעילות עובדים אנושיים ורובוטים (Augmented work). אחד הדוגמאות הכי בולטות לכך היא פס ייצור – זוהי סביבת עבודה שהשתנתה באופן דרמטי למדי בהשפעת הטכנולוגיה
  3. הכשרה מחדש ופיתוח מיומנויות – התופעה שבה רובוטים מחליפים עובדים אנושיים מביאה לכך שאותם עובדים חייבים להתרגל לשינוי ולמצוא תחומי מומחיות חדשים. בשנים האחרונות העניין הזה הופך לחשוב במיוחד, כי הרובוטים מתחילים לרכוש יכולות להחלטת החלטות בדומה לחשיבה האנושית. עובדים ותיקים זקוקים לפעמים לשינוי מקצועי דרמטי, אך יש מקרים שבהם די ברכישת כמה מיומנויות חדשות כהרחבה למקצוע הנוכחי. ההכשרה בתחום הרובוטיקה עשויה להתבטא ברמה האקדמית, בקורסים מקצועיים שונים או בהכשרה תוך כדי העבודה, וכל סוגי ההכשרה מתעדכנים בהתמדה על פי ההתפתחויות בעולם הרובוטיקה. במקביל, יש מינוף מחושב של ההכשרות מצד עובדים וגם מצד מעסיקים בחשיבה לטווח הארוך. למשל, עובד ותיק שהוחלף ברובוט עשוי לקבל הכשרה בתוך המפעל לסיוע בתפעול של קבוצת רובוטים

 

אילו קשיים קיימים לחברות רובוטיקה בישראל?

יש ברחבי העולם תמיכה שיטתית בקידום הרובוטיקה, שאותה רואים מצד מדינות רבות. בישראל, ההייטק מקבל דחיפה מתמדת קדימה באמצעות גופים כגון רשות החדשנות (סוכנות החדשנות הישראלית. לשעבר לשכת המדען הראשי במשרד התעשייה והמסחר). עם זאת, אימוץ הרובוטיקה בארץ הוא עדיין מצומצם ביחס למדינות אחרות כגון יפן או ארצות הברית. כמו כן, רובוטיקה היא כמובן שוק מסחרי וההיבט הכספי שלו משחק תפקיד מכריע. מבחינה זו, למדינה קטנה כמו ישראל לא קל להתחרות במדינות ענק וליצרנים מקומיים לא קל להתחרות במחירים הנמוכים של רובוטים מסין למשל. במקביל, אימוץ הרובוטיקה במפעלים ובפסי ייצור בארץ הוא לא רחב כפי שהוא יכול להיות. כך שיש אומרים שתעשיית הרובוטיקה הישראלית יכולה וצריכה להוסיף ולהתרחב ניכרות.

 

אילו פעולות מומלץ לקיים כדי להתמודד עם הקשיים הנ”ל?

מאחר שתחום הרובוטיקה ושוק המוצרים בו אינם חדשים, גם הדרכים לקדם אותם למעשה ידועות מדוגמאות בולטות לכך ברחבי העולם. לדוגמה, נקודה טבעית להתחיל בה היא שיפור ההכשרה לתחום זה. הרחבת התמיכה הממשלתית היא עוד היבט מפתח חיוני. כמו כן, בנושא זה נחוצה תמיד חשיבה משולבת, מכיוון שרובוטיקה היא עולם מורכב למדי, אשר משלב יכולות מתחומים שונים. לכן חיוני לחבר את תחומי הידע השונים האלה בצורה חכמה ויזומה.

 

מהם היתרונות שיש לתעשיית הרובוטיקה בישראל?

מדינת ישראל היא מדינה צעירה ומתפתחת במהירות, אשר נזקקה במהלך השנים לפתרון אתגרים מסוגים רבים בתחומים ביטחוניים, יצרניים ונוספים, וכך הדבר למעשה גם היום. ההייטק המקומי עשיר בחברות, חברות הזנק וחממות טכנולוגיות. במסגרתו, יש ידע רב שמתחבר בדרכים שונות לעולם הרובוטיקה. כך שכל או רוב אבני הבניין שדרושות לשוק הרובוטיקה, בהחלט נמצאות בישראל.

 

כיצד תחום הרובוטיקה בישראל משתלב בתעשיית ההי-טק?

כאשר מדברים על רובוטיקה, מדברים כמובן על הייטק וזהו נושא בולט מאוד בישראל. ברקע לכך, יש גם פעילות אקדמית ענפה שחלקה מתבטא בחברות הזנק ובכלל, יש את רוח היזמות הישראלית הידועה. כמו כן, תחום הרובוטיקה הוא תחום מאוד מולטי דיסיפלינארי. כלומר, הוא משלב עולמות ידע וטכנולוגיה רבים, כגון מכניקה, אופטיקה, פנאומטיקה, מחשוב, אלקטרוניקה ועוד. רואים זאת למעשה גם בתחומים יותר ותיקים כגון תכנון מכונות, למשל בשביל בניית מכונות למעבדות. מסביב לנושאים אלה, יש מגוון טכנולוגיות ויכולות טכניות מסוגים שונים, אשר משלימים את התמונה בייצור ובתפעול הרובוטים והמכונות למיניהן. למשל הדוגמה הבולטת של עיבוד שבבי ו-CNC. עושר האפשרויות הזה מסייע מאוד ליזמים ולעולם ההייטק המקומי מבחינת רובוטיקה ובכלל.

 

יישומים חדשניים של רובוטיקה ישראלית

  1. רובוטים אוטונומיים – רובוטים היודעים ומסוגלים להחליט החלטות בעצמם. גם כלי רכב אוטונומיים הם למעשה מעין סוג של רובוט, אך דוגמה שאולי מוכרת יותר בציבור הרחב היא רובוט הניקיון הביתי. זהו אותו שואב אבק שנע באופן עצמאי ומנווט את דרכו לבד ברחבי הבית כדי לנקות אותו. השואב הרובוטי הוא מכונה פשוטה יחסית לרובוט, אך מתקדמת מאוד מבחינת הבשלות
  2. בינה מלאכותית ולמידת מכונה ברובוטיקה – רובוט מתוכנן לבצע פעולות המדמות פעולות של אדם, כשם שמחשב מתוכנן לבצע פעולות המדמות חשיבה אנושית. ההתפתחויות בשני התחומים מאפשרות היום לרובוטים להחליט החלטות באופן עצמאי באמצעות בינה מלאכותית ובדומה לעובד אנושי. יכולת זו אומנם עדיין די מוגבלת, אך היא משתכללת בהתמדה. למידת מכונה היא תחום משנה של הבינה המלאכותית, המסייע לרובוטים לרכוש מיומנויות חדשות, למשל בכל הנוגע לזיהוי אובייקטים ויזואלי
  3. רובוטים לסביבות מסוכנות ומאתגרות – האילוצים הביטחוניים והצבאיים מקדמים בהתמדה את פיתוח הרובוטיקה בישראל גם בתחומים האלה. חלקם נדרש לפעול בסביבות עויינות ומסוכנות ומתוכנן בהתאם

 

לסיכום

חברות רובוטיקה בישראל, הייטק וחדשנות הלכו והולכים יד ביד זה זמן רב. לא נראה שבעתיד הקרוב תופעה זו תיחלש או תשתנה מהותית, אלא אם כבר תתרחב. תמיד יש הפתעות ולא קל לחזות את העתיד, אבל נראה שעל הרובוטיקה בהחלט אפשר להמשיך ולבנות כעולם טכנולוגי מבטיח שיוסיף להתקדם.

צרו קשר

למידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

    מאמרים נוספים

    נגישות