פיתוח הנדסי

מוצרים מודרניים הם בדרך כלל אובייקטים מתוחכמים למדי, ולעיתים הרבה יותר מכפי שנראה למשתמשי המוצר מנקודת מבטם. כדי להגיע לכך וכדי להתחרות היום בשוק המוצרים, דרוש פיתוח הנדסי איכותי. מה זה אומר? מהם השלבים של פיתוח כזה ומדוע חשוב להיערך לכך מראש? במאמר שלפניכם נענה על כל השאלות האלה.

 

פיתוח הנדסי

פיתוח הנדסי הוא כל הדרוש באופן מעשי כדי לתכנן מוצר לקראת ייצור. הפיתוח ההנדסי הוא חלק ממחזור החיים של המוצר, כולל שלבים כגון פיתוח ייצור והרכבה. הפיתוח עשוי להתייחס למגוון היבטים של המוצר ודרכים לממש את התכנון, כגון עיבוד שבבי. אך הכול מתחיל משלב ראשוני של תכנון הנדסי. זאת כמובן אחרי שהתקבלה ההחלטה ברמה העסקית שדרוש פיתוח של מוצר מסוים.

 

מהם השלבים של פיתוח הנדסי?

פיתוח הנדסי מחייב פעילות שיטתית מאוד. אם זה למשל תכנון מכונות כגון מכונות הרכבה או פיתוח בשביל בניית מכונות למעבדות. שלבי הפיתוח ההנדסי ייכללו:

  • אפיון דרישות – ראשית דרוש אפיון של הדרישות מהמוצר, אשר מגדיר מה בדיוק רוצים ממנו. מהו המוצר האידאלי שהעסק רואה לנגד עיניו ומה הוא יעשה או כיצד ישתמשו בו.
  • בדיקת היתכנות – האם הרעיון שמאחורי המוצר בכלל מעשי? בדיקת היתכנות ראשונית תבטיח שהמוצר אכן אפשרי ומעשי מבחינה הנדסית.
  • התכנון עצמו – כעת מגיעים לשלב של העלאת אפשרויות שונות למימוש המוצר ובחירה בזו שמתאימה לכם ביותר. בהמשך לבחירה זו יהיה שלב של תכנון המוצר לפרטיו.
  • הדמיות – הדמיות ממוחשבות שונות, יסייעו להמחיש את האופן שבו המוצר נראה ומתפקד. עולם המחשוב מאפשר היום לבצע הדמיות כאלה באופן ראליסטי ביותר, בצבע ובתלת ממד. אם רוצים מאוד, אפשר אפילו לראות את המוצר בסביבת מציאות מדומה ולהיות באינטראקציה וירטואלית איתו. כל זאת מאפשר להתרשם, לחשוב ולנסות רעיונות שונים, עוד לפני שמוציאים משאבים יקרים על ייצור המוצר הפיזי.
  • אבטיפוס – בניית אבטיפוס פיזי היא השלב הבא של בדיקת הדברים. הדבר ממחיש לעיתים קרובות את מה שאי אפשר לראות או לעשות באמצעות הדמיות.
  • תהליך שיפור – המסקנות מיצירת ובדיקת האבטיפוס יובילו להחלטות באשר לשינויים כאלה ואחרים בתכנון. אז יהיה אפשר ליצור אבטיפוס נוסף, לבדוק אותו, לחקור ולהסיק מסקנות נוספות וכן הלאה. כל זאת, עד שמגיעים לתכנון שנראה תואם במידה טובה מספיק את הדרישות.
  • ייצור – לבסוף יגיע השלב של העברה מפיתוח לייצור – NPI (או New product introduction). הייצור הוא נושא מאתגר בפני עצמו הדורש השקעה לגבי פיתוח ושיפור תהליכי ייצור בין היתר.

 

מדוע חשוב להיערך נכון לקראת פיתוח הנדסי?

פיתוח הנדסי של מוצר ניתן לביצוע בדרכים רבות, מאחר שיש היום אפשרויות טכניות רבות מאוד. לכן שני אופני פיתוח של אותו המוצר עשויים לספק לבסוף מוצר שונה למדי. הדבר המשמעותי הוא שהאחד עשוי להיות הצלחה עסקית גדולה בעוד שהשני עשוי להיכשל לגמרי. לכן, עסק שיש לו רעיון מצוין למוצר חדש או לשדרוג של מוצר קיים חייב להבין שלא די בכך. אופן מימוש הרעיון הוא דבר טכני, אבל יש לו השלכות עסקיות כבדות משקל. מסיבה זו (אם כי לא רק), חיוני להשקיע די מחשבה בהיערכות טובה לקראת הפיתוח העסקי ולעבוד עם מקצוענים.

 

מהו תהליך עיצוב המוצר לאחר פיתוח הנדסי?

עיצוב המוצר הוא ההיבט של מראה המוצר הסופי. אחד הדברים שמובילים את תכנון העיצוב, אם לא המרכזי שבהם, הוא הרצון להשיג חוויית המשתמש מיטבית. באופן מעשי, הדבר עשוי להתבטא באופנים רבים. למשל בבחירת החומרים למוצר, בקביעת ממדיו, ברצון לצמצם את משקלו (או להפך, בהתאם לנסיבות) ובמראה המוצר. לעיצוב המוצר יש השלכות חשובות מבחינת שימושיות וארגונומיה. עיצוב איכותי יסייע למוצר להתקבל בצורה הטובה ביותר. היבט זה קריטי בהצגת המוצר לראשונה בשוק, אך הוא חשוב כמובן גם לאחר מכן.

 

לסיכום

המפתח לקבלת מוצר איכותי הוא לחשוב איכות כבר בהתחלה ולכל אורך הדרך. משמע – להשקיע בפיתוח הנדסי ברמה גבוהה.

צרו קשר

למידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

    מאמרים נוספים

    נגישות