מדוע יש צורך לבצע אוטומציה לתהליכי ייצור, מה מונע מחברות לעשות אוטומציה לתהליכי הייצור שלהן ומה צופן לנו העתיד בתחום? כל התשובות במאמר הבא
מפעלים וחברות שואפים תמיד לצמצם עלויות ולהגדיל רווחים, ואחת הדרכים לעשות זאת היא באמצעות שילוב אוטומציה בתהליכי ייצור. בעידן המהפכה התעשייתית בני אדם נאלצו לעבוד שעות במפעלים ולבצע “עבודות שחורות” ושוחקות במסגרת תהליך הייצור. עם הזמן, התפתחו מערכות האוטומציה המבצעות פעולות באופן אוטומטי והחליפו עובדים רבים במגוון רחב של מפעלים וחברות בכל העולם. כיום, כמעט כל עבודה ידנית שמתבצעת בידי עובדים אנושיים כמו הרכבה, השחזה, ריתוך, הברגה, העברת חלקים וחומרים ממקום למקום, יכולה להתחלף בידי מערכות ומכונות אוטומציה.
מדוע יש צורך לבצע אוטומציה לתהליכי ייצור?
אוטומציה היא טכניקה של ביצוע פעולה באופן אוטומטי. מערכות אוטומטיות נועדו לשפר ולייעל את תהליכי הייצור של המפעלים והחברות. מכונות ומערכות אוטומציה יכולות לבצע פעולות במהירות רבה יותר ובאופן מדויק יותר מהעובד האנושי. המכונות, בניגוד לבני האדם, מסוגלות לעמוד בתנאי סביבה קיצוניים כמו קור או חום, לעמוד בפני קרינה ולעבוד 24 שעות ביממה ללא הפסקה. מעבר לכך, היתרון המשמעותי של שילוב אוטומציה בקו הייצור, הוא צמצום בכוח אדם הבא לידי ביטוי
בחיסכון כספי משמעותי על משכורות העובדים ועלויות הייצור.
מה העתיד של תחום פיתוח האוטומציה בתעשייה?
תחום האוטומציה בתעשייה נמצא בעלייה מתמדת. כהוכחה לכך, ניתן לראות כי מדי שנה נמכרים יותר ויותר רובוטים המשתלבים בקווי ייצור, ומחליפים את העבודה הידנית בחברות ומפעלים שונים. השימוש באוטומציה מתחזק באופן משמעותי בשנים האחרונות זאת בשל כמה סיבות: עלויות האוטומציה יורדות עם הזמן, ועם זאת האיכות ונוחות השימוש של מערכות ומכונות האוטומציה רק הולכות ומשתכללות. לאור זה, ניתן לחזות שבעתיד יותר ויותר מפעלים וחברות ישלבו את האוטומציה בתהליכי הייצור שלהם.
מה מונע מחברות לבצע פיתוח אוטומציה לתהליכי הייצור שלהן?
כפי שציינו, למערכות אוטומציה ישנם יתרונות רבים. יחד עם זאת, ישנן חברות שנמנעות מביצוע אוטומציה לתהליכי הייצור שלהן. הסיבה הראשונה לכך היא העלויות הגבוהות. על אף שהמחיר של מכונות האוטומציה הולך ופוחת, הוא עדיין גבוה בהשוואה לכוח האדם. האוטומציה מעניקה החזר השקעה רק לאחר תקופה ממושכת, ולא תמיד החלפת כוח אדם באוטומציה היא תמיד משתלמת. כאשר הצפי להחזר ההשקעה הוא יותר משנתיים לאחר ביצוע האוטומציה, מרבית החברות נמנעות מכך. אך כאשר החברות יכולות ליהנות מהחזר השקעה בתוך פרק זמן קצר משנתיים, הרי שכדאי להן לבצע אוטומציה לתהליכי הייצור. ניתן לומר שככל שעלות כוח האדם גבוהה יותר, כך משתלם יותר לבצע אוטומציה.
סיבה נוספת שבגינה חברות נמנעות מביצוע אוטומציה, היא שמערכות אוטומציה מצריכות כוח אדם איכותי, מלומד עם ניסיון והכשרה בתחום האוטומציה. יש צורך לעשות בקרה על המכונות, לתחזק אותן ולעיתים לתקן אותן כאשר ישנן תקלות. עלות המשכורת לעובדים המנוסים בתחום האוטומציה היא יקרה יחסית לעומת המשכורת לעובדים שמבצעים תפקידים פשוטים בתהליך הייצור. בהיעדר כוח אדם מיומן ומקצועי שכזה, החברות מתקשות להחליף את עובדי קו הייצור במכונות אוטומציה.
מתי התזמון האידיאלי להתחיל במהלכי פיתוח אוטומציה בארגון?
מפעלים וחברות שרוצים להתייעל באמצעות אוטומציה בקווי ייצור, חייבים לבצע החלטה אסטרטגית שאת תוצאותיה הם יראו בטווח הארוך לאחר כמה שנים. בתחילת הדרך העלויות של האוטומציה אמנם גבוהות, אך עם הזמן ההשקעה מחזירה את עצמה והחברה צפויה ליהנות מחיסכון כספי משמעותי, ומשיפור תהליכי הייצור. על מנת שהאוטומציה תהיה כדאית מבחינה כלכלית, יש לבצע אותה בהיקף נרחב. כלומר, לבצע החלפה של עשרות עובדים במערכות אוטומציה.
ככל שהארגון יחליט על ביצוע אוטומציה בשלב מוקדם יותר, כך הוא יצליח להיערך לכך בצורה המיטבית ביותר. זאת באמצעות הכנה של תשתיות מתאימות, תכנון של החלל בו ימוקמו המכונות והכשרה של כוח אדם שיהיה אחראי על האוטומציה.