חיווט

מערכות חשמליות ורעיון החיווט, הולכים ביחד מאז ראשית ימי השימוש המעשי בחשמל. במונח “חיווט” מגיע בעצם מהמילה חוט. חשמל מועבר בדרך כלל, אם כי לא רק, דרך חוטי חשמל ומערכות חוטים אלה הן החיווט. איך נראה מבנה חיווט, מה תהליך החיווט, אילו סוגי חיווט קיימים – על שאלות אלו ועוד נענה במאמר שלפניכם.

 

איך נראה מבנה החיווט?

החיווט מורכב מליבה שהיא התיל המוליך ומסביבה שכבת בידוד דקה. אלה החוטים המוליכים והם נפרסים בהתאם לתוכניות החשמל השונות. המוליכים מחוברים לרוב בשתי קצותיהם לרכיבים שונים במעגל חשמלי, על פי הצורך והתכנון. החיבורים הם נושא רחב בפני עצמו, עם אפשרויות רבות בהתאם לנסיבות.

 

מהו תהליך החיווט?

לשם ביצוע חיווט בפועל, יש להעביר את המוליכים השונים בתוואי שנקבע בשבילם. לאחר מכן יש לחבר אותם לרכיבים שאליהם הם אמורים להתחבר. אם החיווט קצר, ייתכן שקודם יבוצעו החיבורים לרכיבים ורק אז החוטים יקובעו למקומם באופן סופי. אם החיווט מאוד ארוך, ייתכן שיהיה צורך רב יותר באיסוף חוטים שונים לצמות ובסימון מסודר שלהם. לעיתים קרובות יש צורך להסיר מעט בידוד מקצה הכבל לפני שמחברים אותו לרכיב ועושים זאת באמצעות כלי ייעודי לכך. כעת עשוי להתבצע חיבור בהלחמה של הקצה החשוף, בייחוד אם זה ללוח מודפס. במקרים אחרים יורכב על הקצה החשוף מחבר מיוחד, כגון נעל כבל, גם למטרה זו יש כלי עזר מיוחדים. אנשי מקצוע רבים מסוגלים לבצע פעולות כאלה ואחרות גם באמצעות כלים לשימוש כללי, כגון “קאטר” ופלאייר. אך חשוב להדגיש שמקצוענים בחיווט עובדים בעזרת כלים ייעודיים. כלים אלה מאפשרים לעבוד במהירות וגם להבטיח עבודה מדויקת ובטוחה ככל האפשר.

 

מהם סוגי חיווט החשמל?

חיווט חשמל עושה כאמור שימוש במוליכים. אלה עשויים להיות מסוגים רבים, בעובי שונה ובצבעים המסייעים להבדיל בין הכבלים ולזהות את תכונותיהם. קבוצות של כבלים שעוברים באותו נתיב אפשר ומקובל לאגד לצמות. הכבלים עשויים להיות מועברים באופן גלוי או סמוי ויש שימוש רב בצינורות להעברת הכבלים, כך שהם גם מוגנים וגם מונחים באופן מסודר.

 

איך מפרקים חיווט חשמלי?

פירוק החיווט עשוי להידרש במקרים רבים, ובהם החלפת חוט פגום או ביצוע שינוי במערכת. הפירוק יכלול את פירוק חיבורי קצוות הכבלים לרכיבים שאליהם הם מחוברים. כאן אופן הפעולה יהיה תלוי באופן החיבור. מעבר לכך, עשויות להידרש פעולות נוספות, כגון שליפה של הכבל עצמו מצומת כבלים שהוא חלק ממנה. הכול יבוצע כמובן בזהירות, שלא לפגוע בכבלים וברכיבים נוספים במערכת.

 

מדוע חשוב לשים דגש בחיווט נכון במכונות השונות?

חשמל הוא כמעט תמיד חלק חשוב, בתכנון של מכונות מתקדמות מסוגים שונים. אם זה בניית מכונות למעבדות או מכונות הרכבה או מכונות מסוגים אחרים. אלה מערכות אשר משלבות סוגים שונים של חלקים, רכיבים וטכנולוגיות, כגון ארונות חשמל ותוכנה לבקרים תעשייתיים. החיווט חיוני להם לשם אספקת אנרגייה וכתשתית לתקשורת ולבקרה. רואים זאת כמעט בכל נושא, למשל אם מביאים בחשבון מה זה אוטומציה, מבינים שבלי חיווט אי אפשר לממש אוטומציה באופן נרחב, אם בכלל. חיווט איכותי משפיע על התפקוד התקין והבטוח של מערכות אלה. ראשית, החיווט הוא בעצמו חלק מהמעגל החשמלי. הדבר מתבטא בכך שיש לו התנגדות חשמלית ולכן צריך להתחשב בהשלכותיה – הפסדי אנרגייה שאותם מעוניינים לצמצם והתחממות בהתאם לזרם שעובר במוליך ולפרמטרים נוספים. שנית, במערכות גדולות חיווט עשוי להיות דבר מורכב בפני עצמו, עם מטרים רבים של חיווט. עלותם, התקנתם ותחזוקתם אינם שיקולים זניחים. חיווט אכן דורש תחזוקה, למרות פשטותו בעיקר אם מדובר בסביבות עם תנועה או רעידות, שאז חיבורים עשויים להתרופף. החיווט עשוי

להיחשף לנזקים שונים שייפגעו בבידוד שלו ויש בנושא זה בכלל סכנות של קצרים ושרפות. כך שחיווט תקני ואיכותי הוא חשוב ביותר.

 

לסיכום

במבט על חיווט עשוי להראות כדבר פשוט מאוד. עם זאת וכפי שאולי הבנתם בשלב זה, זהו למעשה תחום מקצועי רחב מאוד בפני עצמו וחשוב למדי.

צרו קשר

למידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

    מאמרים נוספים

    נגישות