ייצור הוא תחום רב אפשרויות אך גם מאתגר מאוד. לפני המצאת ה-CNC, עבודות ייצור איכותיות היו מסורבלות, איטיות ויקרות, והתוצאה הייתה מוגבלת באפשרויות. לשם השגת תוצאות מיטביות היה צורך לפנות למומחים המעטים שהיו ברמה הגבוהה ביותר, לשלם בהתאם ולחכות זמן רב. גם היקף התוצרים היה קטן – המוצרים יוצרו בצורה איטית למדי, אחד אחד. על רקע זה הושקעה לאורך השנים מחשבה רבה ונעשו לא מעט מאמצי פיתוח וניסיונות כדי למצוא שיטות לשכלול הייצור.
פעולות כרסום קיבלו תשומת לב מיוחדת בהקשר זה לאור חשיבותן הרבה. כיום אפשר להשיג ייצור של כל תכנון כמעט, מורכב ככל שיהיה, כולל כרסום בכל זווית שרוצים, עבודה יעילה עם חומרים מאתגרים במיוחד ועוד, הכול בזכות ההמצאה של הפלא הטכנולוגי שנקרא CNC או Computer Numerical Control, ובעברית בקר ממוחשב נומרי – שהם מנגנוני עיבוד שבבי אוטומטיים בעלי בקרה אלקטרונית או ממוחשבת.
כרסום CNC
אופן הפעולה של מכונות CNC מתחיל מהכנתן לעבודה. זהו מנגנון אוטומטי הדורש כמה שפחות התערבות של כרסם CNC (בעל המקצוע שמתמחה בכרסום) בעבודה עצמה, וכדי להשיג זאת יש להפעיל כמה תוכנות עזר חשובות. זה מתחיל מתוכנות לתכנון באמצעות מחשב (תיב”מ), שהן תוכנות נפרדות ממכונת הכרסום CNC ומפעולתה, אך הן חיוניות לקראת הכנת התוכניות לייצור החלק בפועל. התוכנות מפיקות קובץ אשר מועבר לתוכנת ניהול ייצור באמצעות כרסום CNC.
התוכנה היא “הסוד” לפעולה האוטומטית, המדויקת והיסודית של מכונת כרסום CNC. אפשר לומר שהיא מבצעת תרגום מהשפה הגרפית של התיב”מ לשפה הממוכנת של עולם הייצור ושל תהליכי הייצור שיידרשו לשם השגת התוצר המבוקש. התהליכים בנויים בהתחשב באילוצים שונים, ובהתאם לכך נקבע סדר של ביצוע פעולות מסוגים שונים.
מעבר לתוכנות יש את המכונה עצמה – זהו עולם שלם של מכונות ממגוון יצרנים, דרגות תחכום וגודל. המכונות משתמשות בראש כרסום מסתובב, אשר נע ביחס לחומר הגלם באמצעות מנועים מדויקים מאוד כדי להשיג את המטרה הרצויה. יש מכונות שבהן גם חומר הגלם ניתן להנעה תוך כדי העיבוד, למשל עבור כרסום בחריטה.
איך זה עובד?
כרסם CNC ייבחר את מכונת כרסום ה-CNC המתאימה ביותר למשימה. כשם שיש כלי עבודה ידניים בווריאציות המותאמות לסוגי חומרים שונים, כך אפשר להתאים מכונות CNC לעבודה אופטימלית עם מגוון חומרים. לאחר מכן מוודאים שהמכונה ערוכה מבחינת ראשי כרסום וטעינת תוכנית העבודה, ואז מציבים בתוך המכונה את חומר הגלם או הרכיב שמעוניינים לעבד.
עם הפעלת תוכנית הכרסום, מתבצע תהליך של הסרת שכבות מהאובייקט המעובד. גישה זו ידועה בשם subtractive manufacturing, השונה מתהליך של הוספת שכבות או additive manufacturing, כפי שעושים למשל בהדפסת תלת ממד. הפעולות עשויות להיות מהירות וגסות, כגון הסרה ראשונית של חתיכות חומר גדולות יחסית. הן גם עשויות להיות בהמשך יותר ויותר עדינות ונקודתיות, כמו גימור של פני השטח ברמת דיוק גבוהה. הכרסום יכול לעצב את החלק, לחתוך אותו או לקדוח בתוכו.
עוד אפשרות חשובה ושימושית מאוד היא ביצוע כרסום בחריטה, כאשר החלק המעובד מסתובב על צירו. לראשי הכרסום יש השפעה מכרעת על התהליכים האלה, ובהתאם לכך יש מבחר רחב מאוד של ראשים למכונות השונות. הראשים יכולים להיות במגע עם האובייקט המעובד לא רק בקצה הראש, אלא במקרים מסוימים גם בצדדיו.
שימושים בתעשייה
בעולם התעשייה כרסום הוא מאז ומתמיד פעולה שנמצאת בשימוש נרחב מאוד, ולכן יש חשיבות מיוחדת ליכולת לעשות זאת באופן ממוכן ויעיל במיוחד. לשם כך התפתח מקצוע ייעודי – כרסם CNC, שבו הניסיון המקצועי שיחק ומשחק תפקיד חשוב מאוד.
גם בתעשייה המודרנית עיבוד שבבי ו-CNC הן עדיין פעולות חיוניות ונפוצות ביותר. הן קשורות בעיקר לעבודה עם מוצרי מתכת או פלסטיק, בשונה למשל משיטות של נגרות קלאסית או כרסום עץ. למעשה, ה-CNC מאפשר היום לבצע כרסום של כמעט כל חומר. כמו כן, במקרים רבים יש לעבד חלקים שמורכבים מכמה חומרים, למשל כרסום עץ שהוא בעצם שילוב של נסורת עץ עם חומרים סינתטיים שונים.
היתרונות הרבים של כרסום ה-CNC הפכו טכנולוגיה זו לפופולרית מאוד, בעיקר בתחומי תעשייה הדורשים את איכות הייצור הגבוהה ביותר ובתחומים מאתגרים במיוחד כמו בייצור לתעשיות הרכב, התעופה, הרפואה והחלל. מכונת ה-CNC יכולה להיות המכונה העיקרית שמבצעת את הייצור או להיות כלי עזר לגימור שלו, למשל באמצעות הליך כגון כרסום בחריטה.
סוגי מכונות
מכונות כרסום CNC נבדלות זו מזו בפרמטרים רבים, שאחד הבסיסיים שבהם הוא מספר הצירים. הכוונה לאפשרויות התנועה של המכונה ושל ראשי הכרסום שלה, ויש מבחינה זו כמה אפשרויות נפוצות במיוחד:
- שלושת הצירים הבסיסיים: ציר התנועה האופקי (מאוזן) ימינה ושמאלה שמכונה “ציר X”, ציר התנועה האופקי קדימה ואחורה – “ציר Y” וציר התנועה מעלה ומטה – “ציר Z”
- סיבוב חומר הגלם המעובד סביב ציר אנכי (שהוא למעשה ציר Z) מכונה “ציר A”, וגלגול חומר הגלם סביב ציר Y מכונה “ציר B”. סיבובים כאלה מאפשרים לבצע בנוחות כרסום בחריטה, אך גם להכין את החלק המטופל לפעולות כרסום בזוויות מיוחדות, לסייע לפעולת הכרסום עצמה ועוד
יתרונות וחסרונות
מכונת CNC מספקת את יכולות הייצור האוטומטי המתקדמות ביותר עבור פעולות כרסום. היא עובדת מהר מאוד, מפיקה את התוצרים המבוקשים בעקביות ואף עשויה לחסוך בכוח אדם. בעזרת תכנון חכם של פעולת המכונה ועם כרסם CNC מנוסה שמטפל בה ומפקח עליה, כרסומת CNC מסוגלת לפעול בדיוק מדהים של מיקרונים (מיליונית המטר) בודדים. כמו כן, יש למכונות אלו גמישות רבה באפשרויות מבחינת החומרים שאיתם הן יכולות לעבוד, והן מבוססות תוכנה שאפשר לעדכן ולשכלל.
מצד החסרונות, ציוד כרסום CNC יקר יותר מכלי עבודה ידניים או ממכונות כרסום רגילות. הדבר מתבטא בעלות רכישה, בעלויות תחזוקה ובצריכת החשמל. כמו כן, ייצור חד פעמי של פריטים מיוחדים עשוי להיות משתלם פחות, למשל כרסום עץ בפריט אומנותי בודד ומורכב. יש מקרים שבהם חלקים מעובדים עשויים להיות גדולים מדי עבור מכונות CNC ספציפיות, ויש גם חסרון משני של תלות באספקת החשמל. עם זאת, בהשוואת היתרונות והחסרונות וגם מהצלחת המכונות בשטח, ברור שהן מהוות כלי עזר משתלם ביותר.
לסיכום
אנו נמצאים בעידן מצוין ליצרנים ולצרכנים בזכות הטכנולוגיות הרבות העומדות לעזרתנו, ופעולות כרסום באופן ספציפי הפכו לפשוטות ומדויקות הרבה יותר. בזכותן היצרנים חוסכים בעלויות ובזמן ומסוגלים לספק תוצרים איכותיים בעלויות נוחות מתמיד.