מכונות כרסום וחריטה

כרסום וחריטה הן שתי פעולות חשובות מאוד בתחום העיבוד השבבי. למעשה, אפשר לומר שאלה שתי פעולות הבסיס המשלימות, אשר ביחד מאפשרות לייצר כמעט כל דבר שתרצו בתחום הזה. פעולות אלה מבוצעות באמצעות כרסומות ומחרטות, כדי לעבד חומר גלם או אובייקט שעליו עובדים לפי הצורך. נזכיר, כי עיבוד שבבי פועל בגישה של הורדת “שבבים” הדרגתית, עד לקבלת התוצאה הרצויה. אז מה ההבדל מבחינה זו ובכלל בין כרסום לבין חריטה? במאמר הזה נענה על כל השאלות. מתחילים.

כרסום וחריטה: מה ההבדלים ביניהם?

מהו כרסום?

כרסום הוא תהליך שמתבצע באמצעות ראש מסתובב, בדומה לשימוש במקדחה. מכונת הכרסום (“כרסומת“) כוללת ראש מסתובב אשר לוחצים אותו כלפי האובייקט שרוצים לכרסם שנמצא במצב מקובע. אופן הכרסום תלוי בראש הכרסום, אשר יכול להיות בצורות רבות ומגוונות ובגדלים שונים. הכרסום ניתן לביצוע בנקודה אחת כמו בקידוח, אך גם ברצף נקודות כאלה. כדי להמחיש במהירות את הפוטנציאל בכך, אפשר להביא כדוגמה פיסול באמצעות כרסום, שהוא דבר אפשרי בהחלט.

מהי חריטה?

בשונה מתהליך הכרסום, בתהליך של חריטה משתמשים בראש מכונה סטאטי, בעוד שהאובייקט שמעבדים מונע בסיבוב על צירו. לחיצת ראש המחרטה אל האובייקט המסתובב, גורמת לחריטה מתמשכת מסביב לו. חריטה כזו מתאימה לאובייקטים גליליים והיא יוצרת תוצאה סימטרית. אפשר להשתמש בשיטה זו כדי לקבל גימור אסתטי מסוים. מטרה נוספת, עשויה להיות קביעת צורת האובייקט הבסיסית, כך שהחריטה מורידה שכבת חומר בכל ההיקף ובכך מצמצמת את הקוטר בחלק מחומר הגלם. הרעיון הבסיסי של המחרטות עתיק למדי והוא מוכר היטב מעולמות הנגרות והקדרות. זאת בעיקר תודות לפשטות הגישה, אשר מאפשרת לממש זאת גם באמצעות מכונות מכאניות, פשוטות וזולות יחסית.

איך מכונות כרסום וחריטה עובדות?

כאמור, מכונת כרסום משתמשת בראש מסתובב. ראש זה ניתן להחלפה והוא לרוב נע אנכית, למטה כלפי המשטח עליו מקובע אובייקט העיבוד או חזרה למעלה. אך יש אפשרויות רבות, כולל לגבי הנעת הראש והאובייקט עצמו, האחד ביחס לשני. כרסום מיועד להשיג מטרות רבות ובהתאם לכך יש ראשי כרסום מסוגים שונים, בעלי צורות וגדלים לפי הצורך.

מכונות חריטה לרוב מסובבות את האובייקט לעיבוד באופן אופקי וסכין נלחצת אליו מהצד. הן פועלות בדרך כלל במהירות סיבוב נמוכה יותר מאשר מכונות כרסום. כך מצמצמים את העומס המסיבי על המכונה, שהוא במלא גבוה במיוחד בשיטה זו, ואת הבלאי עקב כך. פעולת הסיבוב שימושית גם כדי לבצע גימור בצורת שיוף. אם זה למשל חלק מעץ, אפשר לחרוט אותו לצורה הדרושה. לאחר מכן, כאשר הוא עדיין מסתובב, אפשר להצמיד אליו נייר שיוף לכמה רגעים.

שני סוגי המכונות עשויים להיות מופעלים באופן ידני או אוטומטי. בכל מקרה, ישנם אמצעי אבטחה שונים, אשר מצמצמים סיכונים למפעילי המכונות.

פעמים רבות נדרש שימוש בשני סוגי המכונות במסגרת תהליך הייצור של אותו מוצר. ואכן אם תפנו לספק מקצועי בשביל הזמנה של עבודת עיבוד שבבי, כמו אצל חברת “ארק אוטומציה”, תמצאו את שני סוגי המכונות – הן בחיפוש המוצר המתאים בשבילכם לרכישה והן מבחינת הפתרונות שיהיו בשימוש. חשוב להדגיש כי חברת “ארק אוטומציה” מבצעת עבודות כרסום וחריטה לפרויקטים גדולים בלבד. באמצעות כרסומות ומחרטות אפשר לייצר מוצרים שלמים או חלקים אשר ישתלבו במוצרים אחרים. לעיתים, עושים בהן שימוש למטרות קטנות בסוף הייצור, אלה עשויות להיות מטרות פונקציונאליות כגון חירור או מטרות אסתטיות כגון החלקת פני השטח.

כיצד מגיעים לרמת דיוק גבוהה בעבודות הכרסום והחריטה?

עבודות כרסום וחריטה דורשות בדרך כלל דיוק גבוה. הדיוק מושג בין השאר באמצעות הפעולות האלה:

  • קיבוע – במכונות אלה, גם האובייקט שעליו עובדים וגם החלק במכונה שנמצא איתו באינטראקציה, מקובעים היטב למקומם. כך מתקבלות תוצאות עדיפות בהרבה על הפעלת כלי עבודה ידני על אובייקט שמוחזק בצורה מאולתרת.
  • צמצום רעידות – עיבוד שבבי עוסק בעיקר בחומרים קשים יחסית. עיבודם מחייב הפעלת לא מעט כוח והדבר מתבטא לעיתים גם ברעידות של האובייקט שמכרסמים או חורטים תוך כדי העבודה. צמצום הרעידות הוא נושא מורכב למדי, ואחת השיטות היותר פשוטות לתת לכך מענה הוא הקיבוע שהזכרנו קודם.
  • אוטומציה – גם אוטומציה היא מפתח חשוב לקבלת תוצאות מדויקות. למעשה, היא מאפשרת להשיג רמות דיוק שידיים ועיניים אנושיות לא מספיקות בשבילן. כיצד היא מתבטאת בפועל? מיד נענה.

השפעת המחשבים על עולם הכרסום והחריטה

בעולם המודרני אוטומציה תעשייתית מתבססת במידה רבה על מחשוב. באמצעות הטמעת אוטומציה לקווי יצור בתעשייה אפשר להשיג שיפורים ניכרים במהירות העבודה, בדיוק שלה, ביכולת לחזור על אותם תוצרים פעמים רבות תוך שמירה על איכות רצויה ועוד. ספציפית בנושא עיבוד שבבי, המחשוב עשה מהפיכה של ממש, תוך הצגת פתרונותComputer Numerical Control. במערכת בקר ממוחשב נומרי או CNC, שולטים על כרסומת או על מחרטה באמצעות מחשב. כדי לממש זאת, דרושים לפחות האלמנטים הבסיסיים האלה:

  • מכונה מתאימה – כרסומת או מחרטה שמסוגלת לעבוד בפיקוד ממוחשב.
  • מחשב מתאים – שילוב המחשבים האישיים בעולם העסקים הביא עוצמת מחשוב גדולה למדי להישג ידם של רבים. הדבר מתבטא גם בעולם ה-CNC, לשם הפעלת הכרסומת או המחרטה. מחשבים מצמצמים את הצורך בחישובים ידניים ובתכנות ידני של בקרים אלקטרוניים.
  • תוכנה – תוכנות ייעודיות מאפשרות להפיק את המיטב ממכונות CNC. למעשה אפשר להתחיל מתכנון בתוכנת תיב”מ ומשם להוציא הנחיות למכונת ה-CNC באופן ישיר. באמצעות מערכת CNC, אפשר להאיץ תהליכים של ייצור היקף מוצרים גדול או כמות קטנה של מוצרים מסובכים במיוחד. המערכת הממוחשבת עשויה להציע גם יכולות מתקדמות, כגון בקרת איכות אוטומטית והתרעה על חריגות בתהליך הייצור. כמובן, המערכת תהיה מסוגלת גם לעבוד ברציפות ובלי הפסקות מנוחה שעובד אנושי זקוק להן.

מוצרים שאפשר לייצר באמצעות מכונות חריטה וכרסום

היקף סוגי המוצרים שאפשר לייצר באמצעים אלה הוא עצום. הדבר מתבטא במיוחד היכן שדרוש עיבוד שבבי מדויק במתכות. אם כי אפשר ליישם כרסום וחריטה גם בסוגי חומרים אחרים כגון עץ או פלסטיק. רואים זאת למשל במסגרת ייצור מכשירים רפואיים או ייצור רכיבים לעולם התעופה – שני תחומים אשר מחייבים איכות גבוהה ודיוק. למעשה, לאפשרויות ההפעלה הרבות שכרסומות ומחרטות מספקות יש חלק מרכזי בעניין המתמשך והרב במכונות אלה.

אופן פעולת מכונות החריטה מגביל אותן לסוגי עיבוד מוצר ספציפיים. אלה אפשרויות עיבוד מצומצמות יותר, ביחס לאפשרויות לטכניקת הכרסום. אך עדיין, רואים מחרטות בשימוש באופנים רבים מאוד ולמגוון מטרות. בין השאר, מוצרי עץ רבים מיוצרים בעזרתן. הדבר מתבטא בהכנת חלקים גליליים כמו רגלי כיסא, כולל ההיבט האמנותי של עיצוב חלקים אלה. דוגמאות נוספות למוצרים שאפשר לייצר בעזרת מחרטה, לא בהכרח מבוססי עץ, הן קערות, טבעות ועטים.

סיכום

בין אם דרושות לכם עבודות כרסום או חריטה, עבודה עם מקצוענים ובעזרת הציוד המתקדם ביותר, תבטיח תוצאות מיטביות. ארק אוטומציה היא דוגמה לספק, אשר מציע גם מכונות עיבוד שבבי משוכללות וגם שירותי עיבוד שבבי איכותיים.

צרו קשר

למידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

    מאמרים נוספים

    נגישות