בקרת איכות

בקרת איכות, הבטחת איכות ואיכות בכלל, הם מושגים חשובים מאוד בעולם הייצור. כשם שהייצור עצמו הוא נושא מורכב, אשר מקבל כיום מענה באופן שיטתי ומתוחכם, כך הדבר גם לגבי היבטים ספציפיים אלו. מהי בדיוק בקרת איכות, מהו ההבדל בינה לבין הבטחת איכות ואיך אפשר לשמור על רמת ייצור גבוהה? בואו נעשה סדר בעניינים.

מהי בקרת איכות?

בקרת איכות (Quality Control או QC) היא מונח כללי מאוד הקשור למגוון פעילויות שאפשר לעשות במטרה לבדוק או לבקר את האיכות של מוצר. באופן נקודתי ומעשי, כל ארגון מגדיר לעצמו נהלים בנושא ותהליכי בקרת איכות, בהתאם למוצרים שהוא מייצר או לשירותים שהוא מספק כדי שהוא יענה על הדרישות.

כיצד מיישמים בקרת איכות?

באמצעות תכנון מכונות חכם אפשר להבטיח מראש איכות מיטבית של המוצרים שהמכונה יוצרת או מעבדת. עם זאת, חשוב ואפילו הכרחי לערוך בקרת איכות בצורה כזו או אחרת כיוון שתכנון המכונות הוא רק חלק מהנושא. בקרת איכות ניתנת למימוש למשל באופן ידני על ידי בדיקה פיזית מדוקדקת של הפריטים המיוצרים. בדיקה זו עשויה להיות של מדגם מהפריטים או של הפריטים כולם אם היקף הייצור נמוך. הבקרה היא עניין מורכב, ויישום רחב שלו עשוי להיות יקר, ומסיבה זו בין השאר אי אפשר לבדוק את כל המוצרים כל הזמן. בזכות התקדמות הטכנולוגיה בקרת האיכות מיושמת במידה רבה גם בעזרת אוטומציה, וההיצע הרחב של חיישנים למיניהם ומצבו המתקדם מאוד של עולם האלקטרוניקה והמחשוב מאפשרים לעשות זאת היטב. בהתאם לנסיבות, בדיקה אוטומטית עשויה לאפשר לבדוק באופן יסודי יותר, בכמויות גדולות ובאופן מתמשך. האוטומציה לבקרת איכות מתבטאת למשל במסגרת מכונה לבדיקת איכות בעזרת מצלמות חכמות או מתקני בדיקה למיניהם.

מדוע בקרת איכות כל כך חשובה להצלחת פרויקט?

מערכות שליטה ובקרה מאפשרות לבצע פעולות ייצור שונות בדיוק רב ובתשומת לב לפרטים, אך מטבע הדברים הן אף פעם לא מושלמות. ברמה הבסיסית, תקלות בפרויקט ייצור הן מקור לבזבוז משאבים שונים, כולל כסף וזמן. בראייה רחבה יותר, הן עלולות לפגוע בשביעות הרצון של הלקוחות ובהמשך לכך במוניטין העסק. בימינו תהליכי ייצור עשויים להיות מורכבים למדי עם שלבים רבים בדרך, וחשוב לאתר שיבושים כאלו בשלב מוקדם ככל האפשר. את מציאת התקלות ופתרונן ביעילות ובמהירות, לצד שמירה על איכות ייצור עקבית, אפשר להשיג באמצעות יישום מקצועי של בקרת האיכות.

מהו ההבדל בין בקרת איכות להבטחת איכות?

בקרת איכות (Quality Control) היא בקרה על רמת האיכות של המוצר. אם שואלים “למה זה דרוש?”, מגיעים למונח הבטחת איכות. הבקרה על האיכות בתהליכי הייצור חיונית כדי להבטיח רמה איכות מבוקשת. הבטחת איכות או Quality Assurance, היא מונח המתעסק בכל הצעדים המבטיחים שאיכות המוצר והייצור יהיו כמו שרוצים. זהו המונח הרחב יותר מהשניים והוא מתבטא כבר בתכנון המוצר וגם בתהליכי הייצור שלו. העניין מתבטא גם מזווית נוספת ומיוחדת: למרות היתרונות של בקרה מודרנית, אלקטרונית וממוחשבת, גם היא עשויה לכלול בעצמה תקלות. פעולות לצמצום הסיכון הזה נכללות גם הן תחת הבטחת איכות.

אילו סוגי בקרת איכות קיימים?

אפשר לסווג תהליכי בקרת איכות בדרכים שונות. הינה אחת משיטות הסיווג הפושטות והנפוצות ביותר:

  • בקרת משתנים – גישה שבה מודדים משתנים ספציפיים במוצר כדי לוודא שהם עומדים בתכנון, תוך התחשבות במרווח הטעות הנחשב סביר, למשל טווח משקל מוגדר
  • בקרת תכונות – בדיקת המוצר בעזרת מנגנונים הבודקים לאורך זמן תכונות שאמורות להיות לו, למשל בדיקת נעל ספורט במכונה המדמה ריצה ממושכת, כדי לראות שאין חלקים מתפרקים או כל תקלה אחרת

איך בקרת האיכות השפיעה לטובה על תעשיות שונות?

מערכות בקרה ואוטומציה תעשייתית מיושמות היום בתהליכי ייצור בתחומים רבים. יש ענפי תעשייה שבהם הן קיבלו ביטוי בולט במיוחד – ענפים אלו רגישים במיוחד להיבט האיכות, למשל עולם הרפואה או תעשיות התעופה והחלל. גם עולם התוכנה הוא עולם יצרני פעיל מאוד, והוא בהחלט נותן ביטוי מתקדם מאוד לנושאי הבטחת איכות ובקרת איכות. בתעשיות שבהן יש תחרות מחירים גדולה, היכולת לספק בקרת איכות ברמה גבוהה מאפשרת לצמצם את האפקט של פגיעת ההוזלה באיכות. השקעה מספקת בבקרת איכות מקדמת את צמצום העלויות של השלכות הפגמים במוצרים (כגון השקעה בהפעלת מחלקת שירות לקוחות, בהחזרה והחלפה של מוצרים וכדומה). תובנה פשוטה זו סייעה ומסייעת לעסקים רבים לייעל את התפעול וההתנהלות שלהם ולראות עלייה ברווחים ובהצלחה שלהם.

לסיכום

בקרת איכות היא מושג שכל מי שמעוניין בהבטחת ייצור איכותי של מוצרים לאורך זמן צריך להכיר. בלי האיכות המבוקשת של המוצרים שלכם, הם לא ישתלמו לקונה ולכן גם לא ליצרן. באמצעות תהליכים שונים ומכונות אוטומציה תוכלו לבדוק בצורה ממושכת ויעילה את האיכות של המוצרים שלכם.

צרו קשר

למידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

    מאמרים נוספים

    נגישות