מכונות בעולם התעשייה מוכרות לנו מזמן, משום שהן משתלבות בצורה נפלאה בו. עוד לפני שהרובוטים הראשונים נכנסו לתמונה, היה ברור שזה הכיוון שאליו הולכים הדברים – לייעול תעשייתי. הטכנולוגיה הבסיסית הייתה זמינה והרעיון היה פשוט ומשתלם למדי – להפעיל מכונות לשם ביצוע עבודות מסוגים שונים. זה הרעיון הבסיסי מאוד, אשר הרובוטיקה לוקחת לרמות תחכום מרשימות מאוד. אז כיצד הרובוטים משתלבים היום בעולם התעשייה? מהם יתרונותיהם המיוחדים? מה הם מסוגלים לעשות? וכמובן איך הבינה המלאכותית משתלבת בתמונה? כל זאת ועוד במאמר שלפניכם.

רובוטים בתעשייה - רובוט לחקלאות

רובוטים לחקלאות

רובוטיקה בתעשייה

רובוטים ומכונות לתעשייה

רובוטים בתעשייה - מתקני בדיקה

מכונות ומתקני בדיקה

רובוטיקה בתעשייה - רובוטים ומכונות הרכבה

רובוטים ומכונות הרכבה

מהם היתרונות של רובוטים בתעשייה

רובוטים מספקים יתרונות רבים. אך הם מאומצים בשטח בעיקר בזכות היתרונות האלה:

ביצועים משופרים ביחס לאדם

הענף של בניית מכונות לתעשייה מספק ליצרנים זה שנים תועלת מרכזית וחשובה: לשכלל את העבודה של האדם, מהר יותר, מדויק יותר, יותר שעות ביום ועוד. באופן דומה, רובוטים ממשיכים את אותו הקו ומספקים את אותו סוג תועלות.

יכולות שאין לאדם

בתור מכונה, אפשר לשלב ברובוט גם יכולות שאין בכלל לאדם. למשל “ראייה ממוחשבת”, אשר לא תלויה במגבלות העין האנושית.

עמידות יוצאת דופן

לגוף האדם יש מגבלות עמידות שונות. אפשר להתגבר עליהן חלקית באמצעים כגון ביגוד מתאים, אם מדובר למשל בעמידות בטמפרטורות נמוכות. אך את הרובוטים ניתן להתאים לתנאים כאלה באופן גמיש וטוב יותר.

התמדה

בני אדם אינם יכולים לעבוד בצורה בלתי פוסקת. עקרונית, רובוט יכול לתפקד כמעט ללא הפסקה.

שילוב קל בטכנולוגיות שונות

רובוטיקה ואוטומציה מסוגים שונים משלימים זה את זה. כמו כן, קל לשלב רובוטים במערכות טכנולוגיות נוספות.

חסכוני יותר

שימוש ברובוט מבטל את הדרישה לתשלום משכורות וזכויות סוציאליות. אך יש לשים לב כי רכישת רובוט ותחזוקתו כלל אינם זולים. אז האם זהו יתרון או חסרון? התשובה תלויה בנסיבות ובפרמטרים רבים.

הרובוטיקה מיושמת היום באופן נרחב למדי בעולם, כולל רובוטיקה בישראל. הדבר מתבטא בעיקר בשילוב של רובוטים בתעשייה. זה שנים שמיושמת במפעלים רבים אוטומציה תעשייתית והרובוטים הם המשך טבעי של אותה מגמה. אופן השילוב הספציפי משתנה בהתאם לענף הייצור שבו מדובר ולצרכי כל מפעל. כמו כן, יש סוגים שונים של רובוטים (כפי שמייד נרחיב), ומבחר סוגים זה מאפשר לשלב רובוטים בהתאמה מרבית לצרכים ולשיקולים כספיים ואחרים.

רובוט תעשייתי אינו סוג אחד של רובוטים. זה גם לא מה שהציבור הרחב עשוי לדמיין, כדמות המנסה לחקות בצורתה את גוף האדם. למעשה, בעוד שרובוטים ביתיים אכן מקבלים עיצוב דמוי אדם, דווקא בתעשייה היבט זה פחות חשוב, אם בכלל. כך שאלה רובוטים המעוצבים לשם תפקוד מיטבי, על פי מטרות מעשיות שונות. הינה כמה סוגים בולטים:

רובוט נייח ורובוט נייד

רובוט יכול להיות נייד. אך בסביבות תעשייתיות, פעמים רבות אפשר להשאיר את הרובוט במיקום אחד קבוע, שבו הוא דרוש באופן מתמשך. במקרים אחרים, הרובוט נדרש לנוע על פני משטחים גדולים, למשל כאשר מדובר ברובוט למטרות ניקיון.

רובוט לעבודה בקרבת עובדים

רובוט תעשייתי עובד פעמים רבות בסביבה המבודדת מהעובדים באותו אזור. המטרה בכך היא בטיחותית – שאיש לא ייפגע. אך יש גם רובוטים המעוצבים לעבודה בטוחה בקרבת בני אדם. הם מכונים cobot (קובוט) מהביטוי collaborative robot או רובוט שיתופי. כאן חלק מיכולות הרובוט מוגבל משיקולי בטיחות, כגון מהירות תנועתו.

רובוטים בעיצובים שונים

מאחר שלא מדובר בעיצוב המנסה לחקות גוף אדם, אין כעקרון מגבלות בעיצוב רובוט תעשייתי. אך עם הזמן התגבשו כמה עיצובים שהוכיחו את עצמם כמבוקשים ביותר. הביקוש נובע כמובן מכך שאלה עיצובים המשלבים תכונות שימושיות למפעלים רבים. כל זאת, תוך הצעתם כמוצר במחיר מתאים, עם תכונות תפעול ובטיחות שעומדות בדרישות וכדומה. עיצובים בולטים כאלה הם למשל רובוט “6 צירים” או רובוט “עכביש”.

תהליכי ייצור עשויים לכלול פעולות מסוגים רבים ולחלק ניכר מהן אפשר להתאים את עבודת הרובוטים. אפשר להמחיש זאת באמצעות כמה דוגמאות בולטות: ראשית – הרכבה. היבט בסיסי מאוד של פסי ייצור, הוא להרכיב חלקים בסיסיים שונים של מכלול. הרובוטים מסוגלים לזהות את החלקים, לתפוס אותם, להניע אותם בחלל בתלת ממד ולבצע מניפולציות שונות, כולל חיבור של שני חלקים או יותר. החיבור עשוי להתבצע בגישה של הברגה, ריתוך, הלחמה או בשיטות נוספות. לאחר הרכבת החלקים, בדרך כלל צריך לבצע עליהם פעולות גימור שונות כגון צביעה. גם את זה הרובוטים יכולים לעשות היטב ומהר. במסגרת כל סוג פעולה כזה, יכולות הרובוט הספציפי עשויות להיות יותר או פחות מתקדמות. אם מדובר למשל ברובוט הלחמה לתעשיית המתכת, ברור שהוא יציע אפשרויות רבות מאוד של הלחמה וגם יבצע זאת ברמה גבוהה ביותר.

בינה מלאכותית היא חלק מההתפתחות של התוכנה המפעילה רובוטים (ולא רק) בעולם התעשייה. Artificial intelligence הוא למעשה לא תחום חדש, אך בשנים האחרונות הוא מתקדם במהירות ובולט בעיקר בחדשות ובכלל בתקשורת. בהגדרה פשוטה, אפשר לומר שזהו כל הנוגע לניסיון לאפשר למחשב לקבל החלטות, בדומה להחלטות שאדם מקבל. כלומר, בדומה לבינה אנושית. וכאשר החלטות אלה מקבלות ביטוי בהפעלת רובוט, יש לנו מעין רובוט חכם או רובוט בעל “בינה” מסוג מסוים. תחום ה-AI עשוי לקבל ביטוי אצל הרובוטים למשל בקבלת החלטות בתנאים משתנים. מאחר שהוא חלק מעולם התוכנה, גם השילוב שלו ברובוטיקה פשוט וקל ומתבצע ברמה זו – כעדכון תוכנה או במסגרת התוכנה המפותחת במקור לאותו דגם רובוט.

רובוטים לייצור אלו רובוטים תעשייתיים שעל הקצה שלהם מונח גריפ (נקודת אחיזה) והם שותפים בתהליך הייצור במפעל. המטרה של רובוטים תעשייתיים היא להחליף כוח אדם וכך להוזיל את עלויות הייצור ולחסוך זמן יקר. שילוב רובוט תעשייתי במפעל צריך להיות משתלם, ולהחזיר את ההשקעה של המפעל. במידה והרובוט מצריך כוח אדם נוסף כדי לתפעל אותו, הרי שהמטרה של שיפור וחיסכון בתהליכי הייצור עלולה להתפספס. לחלופין, אם הרובוטים מצליחים לבצע פעולות ברמת דיוק גבוהה יותר מהעובד האנושי ומסוגלים לעמוד בתנאים קיצוניים כמו קרינה או טמפרטורות גבוהות שהאדם לא מסוגל לעמוד בהם, אז החברה תרוויח משילוב של הרובוטים במפעל שלה.

YouTube video

לסיכום

אין ספק, כי השילוב של רובוטיקה בתעשייה הוא היום כבר שילוב קלאסי ומוצלח ביותר. בדומה לפס הייצור או לשימוש בחשמל ופנאומטיקה, זה “פשוט עובד” מהיבטים חשובים רבים. ומה שעובד, יש לו גם עתיד. לפחות עד שתגיע טכנולוגיה אחרת ואולי תפתיע בפתרון לא צפוי וחדשני.

.

כתבות וחדשות

צור עימנו קשר

    נגישות