העולם המודרני הוא עולם צרכני המכיל עושר רב של מוצרים הנצרכים בכל זמן נתון. את הביקוש הרחב לכך מספקים מפעלים למיניהם והם עושים זאת בעיקר באמצעות מכונות. אם כך, מהו ייצור מכונות, ומה ייחודי בייצור מכונות לתעשייה? על זאת ועוד במאמר שלפניכם.
מה זה ייצור מכונות?
בעולם הייצור מתבססים היום במידה רבה על מכונות ועל אוטומציה לסוגיה. במקביל, לתחומי הייצור השונים נדרשות מכונות מסוגים רבים. לכן, תכנון וגם ייצור מכונות לתעשייה הוא בעצמו שוק חשוב ומפותח מאוד.
מה ייחודי בייצור מכונות לתעשייה?
אפשר לומר שמכונות הייצור המודרניות מחליפות בעלי מלאכה שונים שראינו בעבר אשר פעלו באופן ידני כמו למשל בייצור מכונות לתעשיית המזון. אומנם עדיין יש מקום לפעולות ידניות בייצור, אך המכונות עשו ללא ספק מהפיכה גדולה מבחינה זו. כתוצאה מהתפתחות המכונות על פני שנים לא מעטות, לצד התפתחות הטכנולוגיות שעליהן מכונות אלה מבוססות, ייצור מכונות הוא כעת נושא מורכב ומאתגר למדי. זאת בין השאר מאחר שהתעשייה המודרנית עושה שימוש נרחב בטכנולוגיות של רובוטיקה ואוטומציה. באמצעות הטמעת רובוטיקה בקווי יצור ישנים למשל, אפשר לשדרג אותם מאוד ולשפר באופן ניכר תפוקה, דיוק, אמינות, איכות ייצור ועוד. האתגר הוא גם מכך שדרוש שילוב תחומי ידע שונים, כגון חשמל, מכניקה ומערכות בקרה. לכן פיתוח וייצור מכונות מחייב שיתוף פעולה של צוות מקצועי מולטי דיסציפלינרי. המורכבות מתבטאת גם בלא מעט סיבוכים טכניים שיש לפתור ובצורך בביצוע בדיקות רבות ומורכבות למדי למכונה. הן בתהליכי הפיתוח והן בבקרת איכות במסגרת ייצור המכונה בצורתה הסופית.
מה ההבדל בין ייצור מכונות למכונה גנרית?
תהליכים של תכנון מכונות ושל ייצור מכונות הולכים ביחד. מבחינה זו, אפשר לחלק את סוגי המכונות שמייצרים לשני סוגים ראשיים. מצד אחד, יש מכונות שגרתיות למדי שאפשר לכנות מכונות גנריות. אלה מכונות שיש להן תכנון מוכר היטב, לפחות בקווים הכלליים שלו. בענפי תעשייה רבים, כגון חקלאות או קוסמטיקה, כבר הצטברו סך הכול שנים רבות של ניסיון תעשייתי שמיוחד לאותם ענפים. כך שלא צריך “להמציא את הגלגל מחדש” ולתכנן את המכונה כולה מאפס. אלא אפשר להתבסס במקרה זה על תכנונים ידועים ומוכחים בשטח. מה גם שיש פעולות נפוצות שמכונות עושות למגוון תעשיות גדול, למשל פעולות אריזה או הדבקה. מצד שני, יש מכונות אשר תפורות לדרישות יותר מיוחדות ויוצאות דופן. במקרה זה, הייצור ידרוש לפני כן יותר תכנון, גם אם מדובר בהתאמות שונות על בסיס תכנונים גנריים. אם ניקח למשל הטמעת אוטומציה תעשייתית לקווי יצור, נראה שקווי ייצור מחייבים פעמים רבות ביצוע פעולות מיוחדות או ביצוע פעולות שגרתיות באופן מעט מיוחד. זהו המצב שרחוק למדי מ”מוצר מדף” סטנדרטי ונפוץ.
על מה נשים דגש בייצור מכונות לתעשייה?
אי אפשר לתאר תחום מורכב זה בקצרה, אך אלה כמה דוגמאות בולטות מאוד לדגשים חשובים בייצור מכונות:
- עבודה לפי תקנים ומתודולוגיות – אתגר הנדסי מורכב כמו פיתוח וייצור מכונות, מחייב מענה מאוד מסודר ושיטתי. הדבר נעשה היום גם בעזרת מתודולוגיות שונות ואף best practices שנלמדו מהניסיון המקצועי לאורך השנים. הכול כמובן חייב גם להביא בחשבון תקנים שונים שבהם חייבים לעמוד. כך שכל שלב כגון העברה מפיתוח לייצור, מבוצע באופן שיטתי מאוד, מחושב ומתוכנן היטב מראש.
- גימור איכותי – מכונות חייבות לפעול באופן מדויק מאוד ולכן להיות מיוצרות ברמת דיוק גבוהה. זה אומר בין השאר גימור איכותי, בדיוק לפי הדרישות השונות. הדבר מושג באמצעות תכנון יסודי ומקצועי וכן באמצעות ייצור באמצעים מתקדמים כגון מכונות עיבוד שבבי וCNC לדוגמה.
- חומרי גלם איכותיים – מכונה מעולה המייצרת בעזרת חומרי גלם בינוניים לא תוכל להפיק תוצר טוב מספיק. כך שבחירת חומרי גלם מתאימים וגם איכותיים חשובה ביותר. יש לבחירה זו למעשה השלכות רבות, כמו למשל על עלויות ייצור המכונה ולכן גם על עלותה הסופית.
- ספרות טכנית מתאימה – מכונה ממקור איכותי תגיע עם הסברים מודפסים מסודרים מאוד, אשר יקלו עליכם במהלך השימוש המתמשך בה. למשל הוראות בטיחות בשימוש במכונה או “ספר אחזקה”.
לסיכום
תכנון מקצועי ולאחריו ייצור איכותי, הוא השילוב אשר יספק לכם את התוצאות הטובות ביותר בייצור מכונות. כל זאת מתחיל, מאיתור ספק ברמה גבוהה אשר מתמחה בכך ומעבודה צמודה איתו.