הארקה

אחד המונחים שכולם מכירים מתחום החשמל, גם ללא ידע מקצועי, הוא “הארקה”. אך בעוד שחשמל הוא מושג מובן למדי, הארקה נשארה מסתורית מעט. אם כך מהי הארקה, בשביל מה בדיוק היא דרושה, וכיצד מערכת הארקה עובדת? הינה כל המידע הרלוונטי בנושא.


מהי הארקה?

החוק קובע היבטים רבים וחשובים לגבי מערכות חשמל, מבחינת תכנון מערכות כאלה, הקמתן ובדיקתן. מי שמסתכל בכבל החשמל הסטנדרטי במערכת זרם חילופין, רואה במסגרתו למשל חוט המסומן בצבעים צהוב וירוק. זהו חוט ההארקה ואלה הצבעים הסטנדרטיים לו. חובה שיהיה חוט הארקה, כחלק מרשתות חשמל למיניהן. אגב, ממסר הפחת שבתוך ארונות חשמל ביתיים או לוחות חשמל תעשייתיים הוא לא הארקה ולא תחליף להארקה, אם כי נקודה חשובה היא שאם ממסר הפחת קופץ שוב ושוב, הדבר עשוי לנבוע מתקלה בהארקה במבנה.


מהו תפקידה של הארקה?

להארקה יש למעשה כמה וכמה תפקידים, אך נתחיל מהמרכזי והידוע ביותר – הגנה מהתחשמלות. הארקה מאפשרת ניתוק מהיר של המעגל החשמלי באמצעות רכיב כגון נתיך ובכך היא עשויה להציל חיים. במצבי תקלה, זרם חריג עלול לחמם את המערכת בבת אחת לרמות מסוכנות ואפילו לגרום לשריפה. לכן הארקה היא גם עזר לצמצום נזקים לציוד חשמלי, אשר אמנם בנוי לעבוד עם זרם חשמלי, אך רק עד הספקים מסוימים. ההארקה היא גם חלק ממנגנון ההתמודדות של מבנים ומכשירים שונים עם ברקים. שימוש משני של הארקה הוא כנקודת ייחוס, שביחס אליה מודדים מתחים במערכת.


איך היא פועלת?

באופן רגיל, החשמל עובר במערכות שונות רק בצורה המתוכננת ובאופן מוגן המונע נגיעה בו בטעות. למשל דרך חיווט המכוסה בבידוד מיוחד. אם ניקח כדוגמה את מכשיר המיקרוגל, לא יקרה לנו שום דבר מיוחד אם ניגע במתכת שבצידו החיצוני. אך יש מצבי תקלה מסוג קצר, שבהם החשמל עלול להגיע גם להיכן שהוא לא אמור להגיע במערכת – כמו למשל למעטפת המתכת הזו. מה יקרה כעת? אם אין הארקה, נגיעה במשטח ה”מחושמל” תגרום לחשמל לעבור אלינו וזה כמובן מסוכן. אם יש במערכת גם מנגנון תקין של הארקה, הקצר יגרום לזרם לעבור באופן מיידי אל האדמה, ישירות דרך חוטי ההארקה במקום דרך גוף האדם. כתוצאה מכך יעבור במערכת בפתאומיות זרם גדול מהרגיל והדבר יגרום ל”קפיצת הפקק” בלוח החשמל. מעקף זה עשוי לעבוד באופן חלקי, בהתאם לאיכות ההארקה, אך אפילו הקלה חלקית בזרם ה”מחשמל” עשויה להיות חשובה.


מתי נצטרך הארקה?

הארקה נדרשת על פי חוק במערכות חשמל שונות. היא גם נדרשת במסגרת פיתוח הנדסי ותכנון של מכשירי חשמל למיניהם, תכנון מכונות וכדומה. אלה עשויות להיות מכונות רגילות או יותר מיוחדות כגון מתקני בדיקה. אך אם הן כוללות מערכות חשמל (ורוב המכשירים והמכונות היום זקוקות לכך), תידרש גם הארקה איכותית.

 

איך בודקים הארקה? ומי יכול לבדוק?

אם מקבלים מכת חשמל (“זץ חשמלי”) מנגיעה במכשיר חשמלי כזה או אחר בדירה, ייתכן מאוד שהסיבה לכך היא תקלת הארקה. מצב כזה הוא מסוכן באופן פוטנציאלי ומחייב הזמנת חשמלאי, שיבדוק גם את ההארקה. כדאי לבדוק הארקה גם באופן קבוע ויזום (כל 10-5 שנים), ברכישת בית חדש וגם לאחר שינויים ושיפוצים במבנה, זאת מאחר שעבודות כאלה עלולות לפגוע בטעות במערכת ההארקה. בדיקת הארקה מבוצעת בידי חשמלאים המוסמכים ספציפית לכך (“חשמלאי בודק”). עושים זאת באמצעות מכשיר מיוחד למטרה זו – לא מסוג המכשירים שיש לאדם הממוצע בבית (כגון טסטר או “רב מודד”).

 

אלה עוד כמה שיקולים חשובים בהקשר הארקה לגבי בתים ישנים: עד 1978 החוק לא חייב להתקין הארקה ולכן חשוב מאוד לבדוק תקינות הארקה במבנים שנבנו עד שנה זו. כמו כן, בבתים ישנים צנרת המים התבססה על צינורות מתכת והם שימשו לעיתים גם כחלק ממערכת ההארקה. זה אולי נשמע כמצב עדיף – גם צינורות חזקים וגם תועלת נוספת מהם בשביל הארקה. אך בפועל, יש היום צנרת פלסטיק הנחשבת עדיפה מבחינות מסוימות. אז אם מדובר במבנה ישן שבו יש עדיין צנרת מתכת, ייתכן שההארקה שם התבלתה ונפגמה וחשוב לבדוק זאת. אם צנרת המתכת הישנה הוחלפה בצנרת פלסטיק חדשה, חשוב לוודא שמלבד פירוק הארקה שהייתה חלק מהמערכת הישנה גם הותקן פתרון חדש, תיקני וטוב להארקה. כמו כן, במקביל לשעון המים בדירות ישנות כאלה אמור להיות מעקף שמכונה גשר הארקה, וגם אותו צריך לבדוק.

לסיכום

הארקה היא לפני הכול אמצעי בטיחות מהמעלה הראשונה. לכן, חשוב מאוד להיות מודעים לצורך בהארקה ולחשיבות בדיקת תקינותה.

צרו קשר

למידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

    מאמרים נוספים

    נגישות